Deilig er den himmel blå (LH408)

Fra Liturgisk ressursbank
Hopp til: navigasjon, søk
    Tekst: N.F.S. Grundtvig 1810    Melodi: Jacob Gerhard Meidell 1840
Deilig er den himmel blå

1Deilig er den himmel blå, / lyst det er å se derpå, / hvor de gylne stjerner blinker, / hvor de smiler, hvor de vinker, / oss fra jorden opp til seg.

2Kommer små og hører til! / Jeg for eder sjunge vil / om så lys og mild en stjerne, / jeg det vet, I hører gjerne, / himlen hører eder til.

3Det var midt i julenatt, / hver en stjerne glimtet matt, / men med ett der blev å skue / en så klar på himlens bue, / som en liten stjernesol.

4Langt herfra i Østerland / stod en gammel stjernemann, / så fra tårnet vist på himlen, / så det lys i stjernevrimlen, / blev i sinn så barneglad.

5Når den stjerne, lys og blid, / seg lot se ved midnattstid, / var det sagn fra gamle dage / at en konge uten make / skulle fødes på vår jord.

6Derfor blev i Østerland / nu så glad den gamle mann; / ti han ville dog så gjerne / se den lyse kongestjerne, / før han lagdes i sin grav.

7Han gikk til sin konges slott, / kongen kjente ham så godt, / hørte og med hjertens glede, / at det lys var nu til stede / hvorom gamle spådom lød.

8Han med sønn og stjernemann / fluks utdrog av Østerland, / for den konge å opplete, / for den konge å tilbede, / som var født i Jødeland.

9Klare stjerne ledet dem / like til Jerusalem: / kongens slott de gikk å finne, / der var vel en konge inne, / men ei den de lette om.

10Klare stjerne hastet frem, / ledet dem til Betlehem; / over hytten lav og lille / stod så plutselig den stille, / strålende så lyst og mildt.

11Glade da i sjel og sinn / ginge de i hytten inn, / der var ingen kongetrone, / der kun satt en fattig kone, / vugget barnet i sitt skjød.

12Østerlands de vise menn / fant dog stjernen der igjen, / som de skuet i det høye, / ti i barnets milde øye / funklende og klar den satt.

13Den var dem et tegn så visst, / at de så den sanne Krist, / derfor bøyet de seg glade, / ofrede på gyldne fade / røkelse med søden lukt.

14Ser I til den himmel blå / med de gyldne stjerner på! / Der den stjerne ei I finne, / men den er dog visst derinne: / over Jesu kongestol.

15Ti han som var barn på jord, / bleven er en konge stor, / og han sitter nu der oppe / over alle stjernetoppe, / ved Gud Faders høyre hånd!

16Stjernen ledet vise menn / til nyfødte konge hen, / vi har og en sådan stjerne, / og når vi den følger gjerne, / kommer vi til Jesus visst.

17Denne stjerne, lys og mild, / som kan aldri lede vill, / er hans guddomsord det klare, / som han oss lot åpenbare / til å lyse for vår fot.