Kategori:Jubilate

Fra Liturgisk ressursbank
(Omdirigert fra Jubilate)
Hopp til: navigasjon, søk

Sangbok uttgitt av Unge Norske Katolikkers Forbund (UNKF, senere Norges Unge Katolikker), første opplag 1993.

Forord

Syng en ny sang for Herren, ...hylle ham med sang og spill (S. 96,1 og 95,2)

Bibelen oppfordrer oss gang på gang til å synge til Guds ære – av glede, av takknemlighet, i lovprisning og i bønn. Vi skal synge og be av et oppriktig og udelt hjerte, fulle av tillit, i fellesskap med andre troende. Det går klart fram av Bibelens ord at Vårherre er adskillig mer opptatt av hjertets og troens renhet enn av tonenes. Vi får synge fritt med "den stemme vi har" i Guds hus, for der er vi hjemme.

I ungdomsarbeidet har sang og musikk derfor sin naturlige og sentrale plass. Blant ungdom er det kanskje spesielt viktig å synge en ny sang for Herren - i ord og toner som ungdom opplever som naturlige og uttrykksfulle. Derfor er det en glede for UNKF omsider å kunne presentere denne nye utgaven av vår liturgiske sangbok Jubilate, etter at vi har klart oss i noen år med et midlertidig hefte.

Vi har valgt å beholde tittelen "Jubilate" – "Gled dere" – fra det midlertidige heftet. Denne tittelen er nå godt innarbeidet, nærmest et begrep som er synonymt med "ungdomssangbok". Viktigere er det at det er en god tittel: Den er kort og grei, latinen antyder katolsk identitet og betydningen stemmer helt med UNKFs engasjement.

I denne boken kan man finne noe for enhver smak – både enkle og dypsindige tekster – meditative og mer rockete melodier. Forhåpentligvis vil man også finne noe for enhver anledning, fra enkle bønnestunder i ungdomslaget via messe på leir til konfirmasjon og bryllup. Sangboken er først og fremst beregnet på bruk blant ungdom, og selv om den inneholder mange sanger som egner seg for barn, er den ikke ment som noen fullstendig barnesangbok. (Kanskje er dette en oppgave for UNKF i fremtiden?) Vi håper og tror derimot at mange av sangene her vil snike seg inn i de katolske menighetenes liturgi til bruk også blant voksne. Her finner man nemlig friske, lettlærte og innholdsrike sanger som vi tror dekker behov også utenfor rene ungdomskretser.

UNKF vil takke alle som på forskjellige måter har bidratt til denne boken. Først og fremst gjelder det komponister, tekstforfattere og arrangører. Vi har gjort vårt ytterste for å få kontakt med alle rettighetshavere, og ber om overbærenhet når det ikke har lykkes oss i alle tilfelle. Vi takker også kunstneren Hilmar Fredriksen, som har illustrert boken med tegninger tilpasset de enkelte sangene. En spesiell takk går til den gruppe av sangbok-ildsjeler innen forbundet som har satt boken sammen. Spesielt må Jon-Thomas Kringlebotn, Petter Bruce og Mats Tande fremheves, uten at vi av den grunn har glemt alle de andre som har bidratt på forskjellige måter. La oss nå håpe at Jubilate kan være til glede og inspirasjon for det katolske ungdomsarbeidet i Norge i årene som kommer!

Oslo, 23. juni 1993

Sangbokens inndeling

Sangboken er delt inn i tre deler. Første del er nummerert fra 1, og inneholder tekstene til messens faste deler. Tegnet betyr at leddet kan synges i stedet for å lese teksten. Andre del, nummerert fra 101, inneholder musikk til de liturgiske delene av messen. Tredje del, nummerert fra 201, inneholder en rekke salmer og sanger, i alfabetisk rekkefølge.

En del sanger er beregnet for vekselsang, dvs. at et kor og menigheten hver synger deler av sangen. I slike tilfeller er det som menigheten skal synge skrevet med store bokstaver. Hvis sangen brukes uten at det finnes noe kor synger alle selvsagt alt.

Om å velge sanger

Å velge riktig sang til riktig anledning er ikke alltid så lett. I denne boken finnes det et par hjelpemidler. Bak i sangboken finnes et register, der du kan slå opp på bruksområde eller emne og finne forslag til egnede sanger. Videre finner du enkelte tips til valg av sanger til messen i bokens første del.

Husk på at disse hjelpemidlene bare gir veiledning. Du står selv fritt til å velge sanger slik du synes det passer best. Den beste måten å finne fram til egnede sanger på, er å bli kjent med de enkelte sangene, lese gjennom tekstene og lære seg melodiene. Først da vil boken bli utnyttet fullt ut!

Et lite tips: Når du velger sanger særlig til en messe, er det viktig at du samarbeider med presten! Han har ofte synspunkter på når det skal synges og hva slags sanger som passer ! og de synspunktene passer ikke nødvendigvis med de rådene vi har gitt her.

Sider i kategorien «Jubilate»

Under vises 189 av totalt 189 sider som befinner seg i denne kategorien.